GOD FYSIK

En perfekt tonic

Det som gör tonic till tonic är kinnin som man utvinner från Kinabark och som gör tonicen härligt bitter. Genom att göra tonicen själv går det att skruva på beskan och syran som man vill och därför få en fantastiskt god dryck anpassad efter en själv. Jag har testat lite olika varianter på hur smaksättningen blir som jag vill och jag tycker att det blir bäst om man låter Kinabarken ligga i varmt vatten med lite olika kryddor och sedan tillsätta citrus när det kallnat och dra ut de syrliga smakerna vid lägre temperatur.


Recptet:

Rosta lätt i en kastrull:

4 Stjärnanis

10 Kryddpepparkorn

6 Svartpepparkorn

När de har rostats häller du i:

9 dl vatten och kokar upp

30 g Kinabark (här kan du välja hur mycket beska du vill ha)

75 g hackat citrongräs (funkar utan, men det ger en fin citruston)

1/2 tsk salt

1 tsk citronsyra

Låt brygden dra i ca 1 timme och sila sedan bort kryddorna innan du tillsätter zest (eller skal) och juice från

1 lime

1 citron

1 grapefrukt (den här är viktig!)

Ca 1,5 dl vit sirap brukar vara ett bra sätt att få lagom sötma på tonicen.

Häll upp i burkar och låt dra i kylskåp i 2 dygn. Sila bort skalen och filtrera i en duk eller kaffefilter och njut!

Lämpligen blandar du 1 del tonic, 1 del gin (gärna från Södra Sandby) och 3 delar hårt kolsyrat vatten i ett glas med mycket is och en skiva citron.